fredag 3 december 2010

Examen i brandskolan Fredag v 2



Sista dagen på preparandutbildningen startade som vanligt i vagnhallen kl 0800 för påklädning, lastning av brandbil ock buss och så iväg till Fågelbacken för "kaderövning" (ett antal småövningar). Kort halt innanför grindarna innan vi delades upp i två grupper. Första gänget fick en order om att ta hand om en trafikolycka med en person fastklämd. Tyvärr hindrades framryckningen till olycksplatsen av en nedfallen (jul)gran. Mats snabbt framme med motorsågen och med skyddskläder på gjorde han snart flis av granen. Snabb färd fram till Forden som raskt fick taket avskalat och offret urtaget ur bilen med spineboard. Fm fortsatte på samma vis med den ena uppgiften efter vartannat. Ta fram guldklocka ur bensinfat. Släcka en öppen brasa. Ta ner personer från balkong och tak. Bekämpa eld i tunnel samt i bottenvåning. Snabb ilastning i bilen och färd hemåt. Efter iordningsställande och en snabb dusch blev vi bjudna på Julbord på Komvux kockskola på Sjöhagsvägen.

Tillbaka på stationen igen blev det så dags för slutprov för att kolla av att vi hade snappat upp det viktigaste. Samt en kursutvärdering. Efter fikat där vi bjöd hela stationen på tårta fick vi alla på kursen skriva under vårt anställningsavtal. Samtliga sju deltagarna är nu officiellt deltidsbrandmän efter en två veckors lång preparandutbildning.

Tack alla ni lärare och övriga på MBR som hjälp oss och hela tiden och nyfiket undrat över hur det gått för oss.

torsdag 2 december 2010

Vi börjar närma oss slutet på "trampkursen"


Torsdag v 2

Sju trötta själar med värkande kroppar samlades i konferensrummet kl 8 för näst sista dagen. På fm var det teori i användande strålspik och av PPV fläkt och för hur dessa fungerade och dess fördelar och nackdelar. Vi fortsatte med användandet av expanderande stegar samt hur en säkerhetsdörr ska forceras enklast med funktionella verktyg. Efter lunch (kassler med sås o potatis) blev det så dags för ytterligare en varm och rökig sök/rökövning i Myggbo. Den här gången med IR kamera. Vi startade med att vi fick bryta upp säkerhetsdörren innan vi kunde ta oss i fastigheten där det skulle finnas åtta personer på 1 1/2 plan. Med IR kameran var undervåningen klar på 10 minuter inklusive inbrytning. Väl uppe på andra våningen fick undertecknad värmeslag (enligt order från chefen) och det blev "Nödläge" påkallat. Blev släpad och nerdragen till andra våningen av min parkamrat. Väl där kom ytterligare hjälp från andra dykare som lyfte mig ut. Slut på scenariot.

Efter fika tog vi oss ytterligare en titt på stegarna och nu blev de även testade då vi klättrade upp till 4:e våningen i Myggbotornet. Vi avslutade dagen med att blåsa rent i Myggbo med PPV fläkten och testa hur spineborden fungerade om vi skulle behöva immobilisera någon skadad.

Köldrekord på Fågelbacken, onsdag v 2


- 16 grader på termometern ute när vi samlades i vagnhallen för att förbereda dagens övning ute på Fågelbacken. Packning av tuber och extrakläder och så snabbt iväg. Framme vid övningsområdet brann det redan för full i containern. För att hålla luftpaketen igång tog vi in dem i värmen samtidigt som vi fick i oss en kopp kaffe innan genomgången. Som vanligt indelning i tre olika grupper med 1 rökdykarledare samt två rökdykare. Nästa gäng stod sedan redo att byta av. Vi började med att ge oss in i "grillen" en avlång container med en vinkel på byggd där vi skulle in och känna på värmen och hastigt "bekämpa" elden innan vi gick tillbaka ut för att få fortsatta uppgifter. Nu gällde istället livräddning rakt fram i fastigheten. Grupp efter grupp arbetade vi oss så allt längre och längre in i kåken innan det blev dags för fika och lunch. Innan rasten behövde vi dock smala in all utrustning och lägga in i eftervärmen för att det inte skulle frysa.

Efter en lunch på slottstek blev det en liknande runda på em. Vi började den här gången på andra sidan av industrifastigheten och nu var det inte livräddning som gällde utan att bekämpa elden som hade spridigt sig till fem olika platser i kåken. Mycket slangdragning blev det när vi skulle ta oss upp till andra och tredje våningen. Många svordomar och andra känslouttryck hördes genom radio eller direkt mellan våningarna. Framåt tretiden var vi klara, både med eldbekämpningen och med våra kroppar som fått slita hårt i värmen. Snabb ihopbackning fika och feedback innan vi åkte tillbaka till stationen och rengöring av bil och byte av slangar och luftpaket så att bilen var som ny igen.

Brandmannateori v2 tisdag


Efter gårdagens varma och rökiga vistelse i Myggbo har vi idag tisdag fåttvila våra kroppar och enbart haft teori. Började dagen i konferensrummet och gick igenom rutinerna för användandet av skum, lättskum, mellanskum och tungskum samt en rundvandring bland bilarna för att se vad som följer med ut samt vilka resurser som finns att förstärka med på stationen. Efter fika blev det genomgång av säkerhet vid arbete vid höga höjder, dvs över 1,5 meter då vi ska vara säkrade med rep. Vi gick igenom den utrustning som finns på bilen samt hur Gigri och kabiner fungerar. Alla fick även lära sig slå en Åtta (knop).

Efter långlunch fotsatte teorilektionerna men nu handlade det om farliga kemikalier som vi ev kommer att träffa på vid trafikolyckor eller vid industrier. Vi fick veta hur skyltningen ser ut på lastbilarna och vad de olika UN nr står för, samt hur vi ska agera när vi kommer fram till en olycksplats där det handlar om kemikalier. Vi gick även igenom saneringsrutinerna efteråt samt hur en saneringsplast upprättas. Vi avslutade dagen med att prova en enkel skyddsdräkt som följer med alla bilar.

Gnisttramparutbildning måndag v 2


Ute är det -12 grader men inne i Myggbo där vi håller på och träna rökdykning är det ca 70-80 grader istället. Vi började med en kort rekapitulering av förra veckan innan vi klädde på oss i full mundering för dagens långa övning i rökdykning i varm miljö. Våra pass i kall miljö hade gått så bra i förra veckan så vi gick direkt på dagens övning. Vi började med två olika grupper där ena gänget gick igenom ett första rökdykarpass medans vi andra hade kort teorigenomgång av vattenförssörjningen. Efter fika blev det gruppbyte och samma övning igen, 2 rökdykare + en rökdykarledare fick söka igenom bottenvåningen på Myggbo efter fem saknade personer. När dessa var hittade var det dags för lunch.

Efter Moussaka till lunch och bunkring av vatten likt kameler var det så dags för dagens andra omgång. Eftersom första våningen nu var avsökt skulle vi nu avancera upp för ett trapphus och söka på andra våningen. Vartefter sökningen framskred blev vi tvungna att flytta fram baspunkten till trappan upp till andra våningen. Vi behövde nu också sätta in en extragrupp, dvs en säkerhetsgrupp för att skydda den första rökdykargruppen fortsatta sök på andra våningen. När en "kropp" hittats blev det stafett med kroppen till säkerhetsgruppen som fick ta vid och föra ut kroppen. När första rökdykargruppen fick slut på luft eller var slut själva fick dessa komma ut och säkerhetsgruppen fick nu överta första gruppens uppgifter på andra våningen. Reservgruppen ersattes i sin tur av en ny grupp med frisk luft. På samma vis fortsatte eftermiddagen med ett rullande ersättningsschema för oss tre grupper. Samtliga personer har nu bytt luftflaska tre gången och trängt längre och längre in i fastigheten. Sista gängen använde tre slanglängder dvs 3 * 25 meter slang innan de började närma sig slutet på fastigheten. Efter det att övningen avbrutits tog vi en rundvandring på de två våningsplanen där vi sökt och hittade två undangömda rum som inte blivit genomsökta. Dags att plocka samman all utrustning vilket tog sin tid eftersom allt som legat ute var stelfruset, slangkopplingar, reservslangar mm.
16;15 var alla hopplockat och vi själva fått av oss all utrustning. En snabb fika och en dusch innan det blev dags att stämpla ut. Imorgon är det Skumteori hela dagen. Kan behövas en vilodag efter dagens tuffa pass.

L ABCD på en fredag


Samling direkt kl 8 för avfärd till Branthovda och genomförande av övning vid Trafikolycka. vi började med teori och genomgång av reglemente/regler för hur de olika personerna i styrkan 1 + 4 arbetar där varje man har sin specifika uppgift. Precis på samma vis som det är vid brand etc. Efter teoripass och fika åkte vi till Hedbergs bilskrot på Hälla där vi fick tillgång till tre bilar som övningsobjekt. Vi gick först muntligt igenom vad som skulle ge vid bilen, stabilisering med hjälp av bockar, krossning fönsterrutor samt öppning av spärrade dörrar med hjälp av luftdrivna verktyg. Där efter kapning av A, B, och C-stolparna på bilen, samt vikten av att kapa bilbälten och andra ledningar innan taket kan lyftas av.

Nu blev det vår tur att praktisera det som nyss gåtts igenom. Ivriga som små barn med en ny leksak gick (ledarna betonade just ett lugnt tillvägagångssätt) vi fram till bilen och började forceringen av dörrar och tak samt borttagning av pedaler. Vi fick alla möjlighet att testa på de olika momenten innan det blev dags för lunch.

Efter lunch startade scenariot direkt från brandbilen för halva gänget (de andra blev åskådare) med utsättning av varningsskyltar, ordergivning och varje man på sin plast för att genomföra inbrytningen i en av två krockade bilar. Därefter byte av grupper med samma scenario innan dagen var slut och vi kunde göra kläder av kl 14:30 och ta ledigt ett par dagar. Kan behövas då det börjar kännas lite i kroppen och inte minst i de blåslagna knäna efter gårdagens sökövningar.

Brandskolan Torsdag


Tillbringat hela dagen på övningsfältet mellan Hökåsen och Tillberga. Packade bilarna fullt med flaskor och övningsmaterial direkt på morgonen och gav oss iväg för att praktiskt genomföra sökövning under fm och eldsläckning på em. Började fm med att repetera igenom rutinerna för sökning och räddande av liv. Genomförde sedan övningen med bindel för masken för att utestänga sikten. Fungerade ganska bra, men knäna fick slita hårt. Fyllde sedan på med fler och
svårare uppgifter under dagen. Bla blev det en vända med rök och 6 offer i de olika rummen som vi genomsökte. Hela tiden var det koll på manometern så att inte luften skulle ta slut. Efter em kaffet blev det så dags för att besegra den stora elden. Vi fick börja på att träna strålningsteknik helt kort innan det sattes fyr på gasol-container. Knepigt som attan att få till en riktig stråle för att kunna släcka elden som slog ut mot oss från "branden". Snabbt byte av luftflaskor och tillbaka i en ny container, nu för att beskåda ett riktigt brandförlopp direkt från insidan. Vi satt nu bokstavligt talat framför (i) en riktig" lägenhetsbrand och såg hur eldens intensitet och värme
ökade och hur röken sakta sjönk ner mot oss. Med jämna mellanrum stack vi upp handen mot taket utan handske på för att känna på skillnaderna mellan tak och golv. En skillnad på ca 600 grader när det var som varmast och vi lämnade platsen.

Återsamling och lastning av bilarna för återfärd till stationen i Västerås. Väl framme blev det isärtagning av luftapparater och masker. klockan hann bli 18:30 innan dagen var slut. Börjar kännas i kroppen att vi arbetat hårt under ett par dagar. Vi har ändå gått med hela brandstället på oss hela dagen.

Brandmannautbildning dag 2 o 3


Tisdag

Inledning med rökdykarteori eftersom det är ett tungt ämne på kursen. Lagar, paragrafer och bestämmelser varvat med Fysiologi och r isker med rökdykning. Vad är det för något som vi
utsätter oss för när vi genomför rökdykning. Både gällande påfrestningar på kroppen rent fysiskt pga värme, vätskebrist mm och hur vi kan vara observanta på symptom hos oss själva och vår dykkamrat. Även vilka ämnen som förekommer vid en brand och hur dessa påverkar oss, samt vilka symtom vi kan vänta oss vid inandning av dessa.

Efter lunch blev det dags för genomgång av personlig utrustning, dvs förberedande av klädsel i huvudsak. Tittade också igenom bilen igen på specifik rökdykarutr. L ABCD och övning i HLR på dockan Annie blev det efter en kort biltur till den andra stationen på Bjurhovda, ett ganska kort pass där mesta tiden gick åt till HLR övning.

Onsdag
Ännu mer teori kring rökdykning på fm. Vi gick nu mer in i detalj på varje mans uppgift på platsen och vilken utrustning som ska medföras av var och en. Vi gick även igenom hur olika insatser och sökning genomförs bla trafikolycka, dykolycka och vanlig brand. Vi fick även en uppvisning av två riktiga brandmän för hur detta kan ske i ett rökfyllt rum. De fick börja med att bryta sig in genom en säkerhetsdörr, därefter blev de "blinda" genom att masken täcktes. En rackans snygg uppvisning hur det kan gå till vi en första sökning av en lägenhet om man inte använder sig av en IR kamera.

Efter em kaffet blev det så dags för det riktigt stora testet, att med full rökdykarutrustning samt två brandslangsrullar springa runt i en bana tillsammans med en kamrat och hela tiden ha en lika stor lufttillgång i flaskan. Banan började med 30 m rakt fram, släpa en 70 kg docka 10 m, fortsätta ut till övningstornet, upp 5 våningar, ut på balkongen och ned igen. Tillbaka in till startpunkten och på vägen flytta tillbaka dockan, klättra över en container och vidare fram till en bil och klättra över flaken, hela tiden släpande på brandslangarna. Detta fortsatte till vi blev tvungna att dra i reserven, detta skulle då helst ske samtidigt. De flesta klarade sig i ungefär 25 minuter innan de var nere på 50 bar. Lite småmöra var vi nog allihopa efter testet. Om inte annat dyngsura av svett rakt igenom.

Endast en kort för vila och byte av flaskor innan det blev dags att genomföra en övning med brandbil och våra roller som rökdykargäng. Fullt ställ och ut med bilen, fram till Myggbo ut med rullar och utrustning samt start av sökning/livräddning. Inte gick det smidigt inte, vi viste knappt hur man rullade ut rullarna, än mindre hur vi skulle agera. Men men klockan blev 17:15 innan både dagen vi var slut.

Att bli deltidsbrandman på två veckor


Pust o stön
Då är första dagen på skolbänken avklarad. Värre än en studiecirkel, mycket fika och väntan på att fikat ska övergå i lunch som sedan övergår i em fika.
Klara för dagen vi 16:15, vi började 8:00 med en gemensam presentation av oss själv tre från Hallstahammar, tre från Skultuna och en från Ransta. Det är ytterligare en från Skultuna men han har redan börjat sin tjänst. Dessutom presenterade sig några av cheferna och de som i huvudsak ska utbilda oss de första dagarna. Genomgång av organisationen och rundvandring på stationen på fm samt utdelning av all utrustning, precis som i lumpen, hälften fattades. Jag heter numer brandman 412. Avbrott för fika med smörgås och pyttipanna till lunch.

Em delade vi upp oss i två grupper, genomgång av rökdykargrejerna och utprovning av densamma (dvs vanlig dykutrustning men med luftflaskor i kevlar och AGA helmask). Kort genomgång av komradio. Därefter gruppbyte och genomgång av brandbil och all dess utrustning. Vi avslutade dagen med att ta med oss rökdykargrejerna in i ett rum för demontering. Vi skulle därefter i mörkret sätta ihop all utrustning och lämna lokalen. Jag kom ut sist och då fick vi backning för att vi inte kom ut tillsammans.
En brandman lämna aldrig någon efter sig.

Vi skulle alltså ha kommit ut alla i gruppen samtidigt. Bra övning som kommer att sitta kvar. Det är på misstagen vi lär oss bäst. Imorgon tisdag fortsatt teori, samt stor fysisk övning på em då vi med all utrustning ta oss runt en hinderbana tillsammans med en kamrat. Medans vi släpar på
en massa utrustning måste vi samtidigt se till att vi har lika stor mängd luft kvar i flaskorna.
Förbrukar en för mycket måste den andra ta över kånkandet tills vi är i takt. Övningen avbryts
när vi har som minst 50 bar kvar (precis som vid vanlig dykning)

fredag 22 oktober 2010

Kanske sista gången...


Termometern visar på - 4 grader, svag vind och solen skiner värmande. Dags för en fisketur, kanske årets sista med Tess innan isen lägger sig. Ringde Thomas som fått komma hem från Ackis och frågade om han ville följa med ut och få lite frisk luft. Visst, han nappade! direkt och han fick dessutom med sig minsta grabben Jim som för dagen hade skolledigt. Ett snabbt stopp på ICA för att inhandla lite fikabröd och iväg och hämtade gänget.

Ilastning och så ut med båten. Ekolodet signalerade massor av småfisk redan vid första gröna pricken i farleden. På med en gummifisk och iväg. Inget napp. Det hade börjat blås lite och eftersom vi låg mitt i farleden utan vindskydd blev det lite kyligt så vi drog iväg till Kattskär istället. Väl i lä värmde solen riktigt skönt och efter en stunds vevande med armarna blev det riktigt varmt. Dock ingen fisk som var intresserad. Efter en snabb fika på oboy och vetelängd åkte vi vidare till Hovaren och spanande intensivt på ekolodet för att se om det var här som gösen stod, men det var lika tomt här. Fortsatte att provfiska runt Västra holmens vasskant och vidare över till Elba det det visades lite fisk i rännan. När klockan blivit halv tre och vinden ökade på packade vi ihop och åkte hem.

Efter allt slit kunde vi dock summera att det varit ett par sköna timmar till sjöss.

lördag 11 september 2010

Äntligen framme


Ett av varje års seglingsmål är att ta oss till Huvudskär, längs ut i skärgården. Tyvärr kommer vi bara dit en gång vart femte år pga svår dimma, kraftig vind eller fel vind. I år lyckades vi dock ta oss dit även om det blev i batteriladdningsläge pga taskig vind.





Vi stack ut sent på lördagen och kom fram till Kyrkviken på Ornö
vid 19 tiden. Efter sedvanlig ankarnubbe lagade jag till lite kyckling med potatis i omniaugnen. Eftersom det var lite osäkert med värmen tog det ett par timmar, men gott blev det med ett glas rödvin till. Avslutade kvällen med ett par kast med spöt.









Söndagen började tidigt och efter sedvanligt morgondopp (14 gr) var vi på väg till Huvudskär via Sumptunnan och Klovskär.
Framme lagom till lunch vid Huvudskär. Lagade till lite stekt lax med potatis och sallad till. Tidigt i säng då myggen snart härjade på däck.






Måndag morgon smög vi oss söderut från Huvudskär mot sista målet Utö gästhamn där dusch och bastu väntade. Till middag blev det lite kycklingrester och en fruktpaj till kaffet.









Tisdag började med lovande ostvindar som tyvärr dog ut när vi närmade oss Dalarö, så det fick bli motorgång hela vägen hem till Tyresö.

torsdag 2 september 2010

Kompistryck


Det är onsdag kväll och TT har tjatat till sig en storfiskarkväll på Mälaren. Vi stack iväg vid 18 tiden på ett lite blåsigt hav, men med en vacker solnedgång att vänta. Körde direkt till Kattskär eftersom det är (brukar vara) ett säkert kort. Det var där som jag fick storgäddan för några veckor sedan. Tyvärr blev det bara O´boy och vetebullar det enda matnyttiga vi fick, förutom en underbar kväll som varade ända tills myggen och mörkret lägrade oss. Var i hamn igen vid 21 tiden.

fredag 20 augusti 2010

Stilla vatten


Åter ute med Tess efter att ha fixat nya bryggfjädrar för att göra det lite smidigare vid tilläggning
vid hemmabryggan. Mälaren bjöd på ett spegelblankt vatten vilket är ovanligt, det brukar alltid blåsa lite från något håll. Stannade till vid norra Almö-Lindö och provade med jigg och en myra men fick inget utöver ett par mackor och en pilsner.
Fortsatte ner till södra Björnön och provade en plats där en skarv satt och vilade, de borde ju veta var fisken finns men icke sa nicke. Då är det bara att ge sig ner till gröna grundpricken vid norra Blacken för att få sig en Gös. Gick bet även här. Träffade ett par andra fiskegubbar ute som även de undrade vart fisken tagit vägen.

torsdag 12 augusti 2010

Gäddfiske


Stack ut med Tess framåt eftermiddagen nu när äntligen temperaturen nått behagliga nivåer.
Det blåste ca 5 m/s från södra delen av Mälaren. Drog genaste vägen över till Kattskär där Thomas fått Gös tidigare. Lade mig på den västra sidan eftersom det var upptagen på läsidan.
Gjorde några provkast och bytte sedan till en Myranspinnare, och direkt högg en gädda på ca 80 cm. Frågan var bara hur jag nu skulle få upp den i båten när jag kom på att det skulle ligga en håv under däck. Storkrabat upp på däck, nu var bara frågan hur jag skulle få dö på den. Hittade på startveven till motorn som var tillräckligt stor för att ge det dödande slaget.

Efter kaffe och köttbullemacka blev det ytterligare en gäddsnipa som åkte tillbaka och en abborrusling. Drog mig tillbaka stax efter 19 och var i hamn en kvart senare.

tisdag 29 juni 2010

Tyresö - Landsort t/r över midsommar med Aniene



Lasse och jag tog Aniene (Albin 79) och drog söderut från Tyresö över Piltholmsknall och vidare till södra Ornö under onsdagen. Trots att solen sken var det inte speciell varmt ute. Vi gjorde mellan 5-6,6 knop med vinden in från sidan.







Natthamn första natten blev efter 23 M på södra sidan av Ornö










Under torsdagen fortsatte vi söderut under friska vindar till Nåttarö.









Midsommar firade vi på Öja och Landsorts söderhamn. där vi även besökte Fyren som hjälp sjöfarande i århundraden. Under natten friskade vindarna i och bidrog till att fyra båtar fastnade med sina ankare i den kabel som så lömskt löper genom gästhamnens botten.

söndag 13 juni 2010

Sköna vindar




Tog med ett par damer ut på en testa-på-segling under lördagen. De ville lära sig det mest elementära om hur en segelbåt fungerar och hur man sätter segel. Vi fick bra vindar, kanske lite för mycket emellanåt. Det blåste upp emot 10-12 m/s i byarna. Vi slog iallafall det tidigare hastighetsrekordet ordenligt. GPS:en tangerade 6,5 knop!

måndag 7 juni 2010

Nytt hastighetsrekord


Var ut igår söndags eftermiddag och provkörde seglen på Tess tillsammans med Thomas.

Det blåste mellan 2-5 meter per sekund och båten tuffade lugnt på som en gammal tjur som sniffar sig runt i hagen efter något gott.

Trots att det saknades lattor i storseglet, vanten inte är rätt justerade och kicken gjordes av gamla reservdelar lyckades vi komma upp i hela 5,4 knop.

För att lyckas med denna bedrift krävdes det dock att både armbågar och smalben slogs blodiga i försöken. Men vad gör man inte för att vara bäst!

lördag 29 maj 2010

Nya snören och tampar



Var ner till Tess och bytte ut samtliga tampar till stöttseglet. Samt till storens dirk. Blev lagom klar till ösregnet började

torsdag 27 maj 2010

Båten Tess


Båten Tess är en Engelsk Fisher 25 som i sina hemmavatten i huvudsak fungerar som fiske båt.
Tess är 8 * 3 meter och väger närmare 4,5 ton, hon är alltså riktigt stabil och det märks knappt när någon rör sig ombord.
Vi använder båten i huvudsak för att köra navigationskurser och för att testa ny elektronik. oss övriga.

På tur med Tess


Var ner till båten och monterade ett par nya vinschar och ett par clamcleat. Ska köra en seglingskurs i sommar och då behövde dessa fixas.
Thomas och jag fortsatte sedan ut i natten och försökte oss på att få upp lite fisk, men det får bli köttbullar istället till middag

tisdag 25 maj 2010

På G

Är äntligen på gång med min nya blogg för oss som är levnadskonstnärer.