lördag 10 september 2011

Räddningsinsats hösten 2011 v 2

Dag 6, måndag, Umpapa umpapa

Little Annie, Little junior och Little baby är tre gamla bekantskaper som vi träffat på under dagen och som vi fått oss en ordentlig genomkörare med. Det handlar alltså om L-ABCDE där vi idag har koncentrerat oss på de tre första bokstäverna. Livsfarligt läge, fria luftvägar och rak ryggrad samt andning med hjälp av HLR metoden.

Självklart är det nya idéer som gäller för hur inblåsning respektive hjärtkompression ska utföras. Samt vad som gäller för stabilt sidoläge. Tur att det händer något nytt. En bra repetition på tidigare gjorda kunskaper och en uppdatering kring ny forskning. Den andra gruppen sprang runt i containern och leta drabbade och släckte brasor. Vår tur kommer i morgon fm.

Dag 7, tisdag, det brinner det brinner skynda dig att ….

Dagen började lite struligt med att vattenpumparna inte ville vara med, eller gick varma. Efter akuta insatser med nya pumpar och bilar fick vi alla fall fram vatten till strålrören för både grupperna. Brand i byggnad på två plan. Personer kvar i byggnaden, alltså är livräddning som gäller. Efter en extrakoll på att maskventilen är stängd av Rdl blev det vänster hand i väggen och bred sökning som gällde. Det första offret fanns (som vanligt) gömt bakom dörren. Vi börja nu kunna lärarna knep. Medans 1:an bekämpade elden drog jag ut den första dockan. Vi fortsatte sedan fram till och förbi trappan till övervåningen där nästa två offer fanns, slang ut och ut med ytterligare en docka. På väg uppför trappan till andra våningen såg jag ytterligare en docka i trappan upp till tredje våningen men för att komma åt den var vi först tvungna att få in mer slang och bekämpa elden på andra våningen. Istället för att släpa ner dockan samma väg som vi kom in tog vi ut den i innergården på andra våningen. Vi kunde därför snabbt vara tillbaka för att istället leta oss fram i korridoren bort mot det höga trapphuset där vi hittade den sista dockan. 200 bar kvar i flaska när vi nöjda kom ut igen efter insatsen. Snabbt in med nästa grupp och bra genomgång med oss två som varit inne av läraren som följt med oss runt och spanat på vår insats. Andra omgången vi gick in bytte vi bara roller och testade lite andra metoder att bekämpa elden.

Paus för lunch innan det blev dags för oss att byta av det andra gänget som varit inne och kört L-ABCDE teori. Vi gick under eftermiddagen igenom hur defibrillatorn fungerar och hur den ska hanteras till­sammans med HLR. Ett kort scenario innan vi bytte rum och fick bla ta blodtrycket på varandra och sätta ett enkelt förband. Ett och annat öga föll emellanåt ihop efter förmiddagens värmepass. Imorgon väntar samma upplägg. Brandbekämpning på fm och teori på em.

Dag 8, onsdag, kraven ökar

Byte av brandplats på fm, vi som igår höll på i två plan fick idag istället starta från ”Stekhuset”. Kraven från Birger har höjts ett snäpp sedan övningen med Olov igår.

- Kom ihåg att släcka ner elden ordentlig!

- Stäng dörren efter er när ni lämnar brandplatsen och forstätter söka för att stoppa värmen och röken från att spridas!

- Passa på att kolla en sista gång under reträttvägen, finns det något utrymme som inte är kollat ordentligt.

- Har du 120 bar kvar när du kommer ut, vad kan dessa 20 användas till innan du ska vara ute vid 100 bar? Det kanske räcker för att ge brasan en sista dusch, att stänga en dörr eller göra ett snabbsök efter något eller någon!

Mycket att tänka på och förbättra till nästa omgång. Bytte plats till dykning 2, gick nu istället som 2:a och fick koncentrera mig på att bunkra slang och göra de djupare sökningarna när slangen inte riktigt ville räcka till allt medans vi höll varandra i hand och fot.

Lyckades bättre med dyk nummer två enligt Lasse som var vår ciceron under detta dyk, allt fungerade som det skulle.

Efter lunch på fisk med currysås blev det de sista bokstäverna i
L-ABCDE och ett kort gruppuppgift. Under sista föreläsningen fick en av lärarna helt plötsligt ett ”epelepsianfall” och brakade i golvet längst bak i klassrummet. Trodde något slumrat till och ramlat av stolen innan jag fick se Leif skaka på golvet och slå huvudet i väggen. Två personer på främre raden reagerade blixtsnabbt och var igång med behandling innan en del inte ens hunnit förstå vad som hänt. Starkt arbetat av dessa två som insupit mycket lärdom under dessa något trötta pass eftersom vi haft rökdykning på fm och denna teori på em.

Dag 9, torsdag, stängda dörrar

Vi börjar närma oss slutet på det två första veckorna på kursen, och det börjar kännas i kroppen, blåmärken, träningsvärk och allmän seghet. Vi började med ett grupparbete om ”Restvärdestänk” i samband med insats, hur kan vi arbeta för att inte förstöra eller skita ner i onödan när det gäller bränder, trafikolyckor eller vid en kemolycka. Det är inte nödvändigt att braka in i en lägenhet som en elefant i en porslinsfabrik bara för en liten torrkokning i köket. Genom att tänka efter lite före går det att skydda och bevara betydligt mer än vad som kanske är fallet på många insatser. Vi fortsatte därefter med att verkligen förstöra, nämligen inbrytning genom säkerhetsdörr. En ny dörr har byggts upp på andra våningen på Fågelbacken. Lite knepigare att ta sig igenom än den gamla slitna på Myggbo.

Efter lunch blev det dags för dagens eldsläckningsuppgift, som vanligt arbetade vi i grupperna med varsin egen uppgift. Vi i första grupp fick till uppgift att i två plan söka igen, livrädda och släcka elden på andra våningen. Viktigt att nu även täcka på att ventilera där det går och arbeta med skydd hela tiden vid släckningsarbetet. Trots det blev det lite för varmt för en kille som vi fick ta hand om. Bra att vi de sista dagarna tränat L-ABCDE. Efter lite vila och frisk luft var han snart på benen igen. Det dröjde dock inte länge innan larmet gick igen. En mask hade spruckit och läckt in rökgaser. Utrymning via altan på andra plan. Som tur var hade han tidigt upptäckt att luften smakat konstigt och gått ut direkt. Nyttig träning för oss andra att behandla och omhänderta skadad person direkt på insatsplatsen, och att se att det vi läst och tränat på under kursen även fungerar i verkligheten, vilket inte alla gånger är fallet.

Dag 10, fredag, skolavslutningsväder

Delkurs 1 sista dagen. Fyra olika scenarier där vi i de olika grupperna skulle visa upp vad vi lärt oss under dessa två första veckor. Vi började hos Birger med att koppla upp ett system för att kunna skumbelägga en brand på 10 * 15 meter E85. Vidare till Olov för en L-ABCDE övning. En person hade fått hjärtstillestånd när han höll en stege åt sin kompis vilket fick till följd att kompisen dråsade i backen från tre meters höjd och fick skador på huvud och rygg. Efter behandling av oss och en kort diskussion efter övningen gick vi vidare till Danjel och slangkopplingtävling. Vi skulle snå snabbt som möjligt koppla ihop pumpen med 100 m grovslang, kyrka och 2 * 50 meter smalslang och trycksätta. När vårt vatten träffade en container stoppades tiden, 3:36:00 blev våran tid. Bästa grupp (fyra) fick hedersamma 2:55. Rackans snabb utläggning. Snabbt vidare till sista stationen och Hendrik där vi gjorde en snabbrök/sökdykningsövning där vi med hjälp av PPV fläkten snabbt tömde ett antal rum med rök vilket snabbade upp sökandet efter de saknande personerna betydligt. Därefter blev det hoppackning av all utrustning vilket också innefattade våran egen. Mycket grejer går det åt under två veckor. Bilen full av dubbla rökdykarställ, dubbla underställ, kalsonger, t-shirt och tvättutrustning. Det mesta blött och skitigt. Efter en snabbdusch och lunch blev det veckoavstämning och kursutvärdering. Kort sagt är vi rackans nöjda med både lärare som våra egna insatser under dessa två första veckor, även om det finns en del att justera till nästa omgång.

Nu återtår bara en whisky och tre maskiner tvätt innan det är läggdags.

lördag 3 september 2011

Räddningsinsatsutbildingen Hösten 2011


Dag 1, Måndag, inskrivning

”Berka” mötte oss på Fågelbackens parkering med en rulle silvertejp i handen och ett mycket viktigt meddelande – Ni får absolut inte gjöra nr 2 i barackens toalett, fallhöjden för avloppet klarar inte av det. Jag kommer därför att tejpa över stolssitsen.

Exakt kl 0900 satt vi, 23 förväntansfulla killar och en tjej samlade i lektionssalen på Fågelbacken för en presentation av höstens Räddningsinsats.Birger vår kursledare, Ola från MSB och så förstås våran egen "Berka" tog emot oss, visade oss runt och gick igenom kursprogrammet. Med korta avbrott för obligatorisk fika och lunch genomförde vi på em två olika gruppövningar, dels en där vi gick igenom kursens mål, där meningen att vi själva skulle se hur vi låg till kompetensmässigt men också hur det var för de övriga gruppmedlemmarna. Därefter ett arbete kring farorna med att vara brandman och hur vi kan undvika/förebygga olyckor på vår arbetsplats. Båda uppgifterna presenterades sedan för övriga "klassen"

Dagen har präglats av en väl genomtänkt organisation och struktur, där också allt fanns färdigt redan när vi anlände.

Dag 2, tisdag, brännbart

Start redan kl 08:00 men vi fick vänta på några eftersom de hade svängt åt fel håll i rondellen och undrat efter en stund varför det stod Stockholm på vägskylten. Snabb rockad och titt på kartan för att komma rätt.

Förmiddagen har ägnats åt teori kring branden och dess uppkomst och tillväxt samt dess orsaker och verkan. Enligt schemat såg det från början ut som om vi skulle få samma innehåll som på ”Prepkursen” men det har under dagen visat sig att nu fördjupar vi oss oss i de olika ämnena och det finns gott om tid att fördjupa sig i de olika avsnitten. Vi kom till och med in lite på grundskolans kemipass när vi gick igenom några av de vanligaste kemiska processerna som sker i en brand.

Eftermiddagen delades i två pass, teori och praktik. Grupp ett och två fick starta upp med att packa upp hela larmstället, montera ett flaskpaket och så iväg till ”övertändningscontainern” för att i samlad tropp se hur snabbt en brand utvecklas och det ser ut vid pyrolys.

Branden var lite trögstartad men efter lite fixande från Birger tog den sig till en riktigt vacker skapelse med fullt utvecklad brand i rökgaserna, vilket vi hade hoppats på. Eftersläckning, dusch, fika och in i lektionssalen för teori med Ola om ”Brandgasventilation”.
Mycket teori och berättelser från de övriga i gruppen kring tidigare gjorda erfarenheter av i huvudsak mekanisk ventilation gjorde det hela lite intressantare.

Klockan 17:00 var det avslut för dagen.

Dag 3, onsdag, ingen rök utan eld

Uppstart som vanligt klockan 8 med Datakurs, en genomgång av distanshjälpmedlet Cursnet och hur vi kan använda det för våra studier både nu och mellan kurserna för att göra ett antal uppgifter.

Efter kaffet blev det dags för en att praktiskt prova det här med brandgasventilation som vi gick igenom teoretiskt i går em. Ut till containern och på med rökmaskin för att fylla upp ett rum. Därefter start av brandfläkten för att testa olika metoder hur vi kan göra för att snabbast och säkrast kan blåsa ut röken från en fastighet.

Efter lunch blev det något som vi känner igen sen tidigare, sökteknik vid rökdykning. Teori, diskussion och grupparbete innan det blev ”Larmställ på” med skoskydd för ”fönstret”. Som gammal i lokalerna blev det inte allt för svårt att hitta runt bland dörrar och vrår. Blev klara nästan precis till 17:00.

Dag 4, torsdag, släck var det här

Vatten och andra släckmedel stod det på schemat för grupp ett och två. Främst teori kring olika typer av vattensystem och hur dessa är uppbyggda och hur mycket vatten som det krävs för att fylla själva slangsystemet. Vi gick därefter igenom skum som släckmetod, olika skumtyper samt en enkel beräkning av skummängd och hur länge en 25 literdunk med skumvätska skulle räcka. Vi fortsatte därefter ut till Spillkråkeplattan för att testa olika typer av skum och dess verkan på brinnande bränsle. Efter lunch blev det avfärd till Myggbo för traditionellt sök­övningspass utanvärme och bara på ett plan. Vi bygger så sakta upp vår kompetens dag för dag med lite svårare praktiska övningar för var gång.

Dag 5, fredag, Tomtens väg

Återigen arbete i de två grupperna. Vi började med att prova olika skum för att se dess verkan på öppen eld. Efter mycket måcklande med att få utrustningen att fungera fick vi alla fall till det med tung och mellanskum som vi släckte ett brinnande plåtbläck på Spillkråkans övningsplats. Mest arbete gick åt till att efter varje övningspars provande att få fatet rent från skum för att på nytt få fart på brasan.

Efter fm fika bytte vi med den andra gruppen och gick till övertändingscontainern för att strålförarteknik. Vi gjorde två övningar där vi andra omgången kröp lite närmare (in i) containern för att verkligen få känna på hur viktigt det är att verkligen anpassa strålens bredd för att kunna släcka elden.

Efter lunch blev det teori för samtliga i hur sotbrand uppstår i en skorsten och hur vi gör för att släcka elden, samt kontroller före och efter. Sedvanlig eftermiddagsfika och kursutvärdering för hur veckan utfallet och vad vi tyckt varit bra och vad som borde ändras. Vi är som helhet mycket nöjda med veckan och i hur utbildarna arbetar med oss för att hela tiden pusha oss framåt. Nu väntar bara helgens hemstudier och ett prov som vi ska göra via Cursnet innan starten på måndag samt ett besök i tvättstugan för att tvätta upp alla underställ som gått åt under veckan. Vi fyra i MBRF gruppen träffades under söndagen på brandstationen i Skultuna för att repetera sådant som varit knepigt samt göra provet.