Dag 1, Måndag, inskrivning
”Berka” mötte oss på Fågelbackens parkering med en rulle silvertejp i handen och ett mycket viktigt meddelande – Ni får absolut inte gjöra nr 2 i barackens toalett, fallhöjden för avloppet klarar inte av det. Jag kommer därför att tejpa över stolssitsen.
Exakt kl 0900 satt vi, 23 förväntansfulla killar och en tjej samlade i lektionssalen på Fågelbacken för en presentation av höstens Räddningsinsats.Birger vår kursledare, Ola från MSB och så förstås våran egen "Berka" tog emot oss, visade oss runt och gick igenom kursprogrammet. Med korta avbrott för obligatorisk fika och lunch genomförde vi på em två olika gruppövningar, dels en där vi gick igenom kursens mål, där meningen att vi själva skulle se hur vi låg till kompetensmässigt men också hur det var för de övriga gruppmedlemmarna. Därefter ett arbete kring farorna med att vara brandman och hur vi kan undvika/förebygga olyckor på vår arbetsplats. Båda uppgifterna presenterades sedan för övriga "klassen"
Dagen har präglats av en väl genomtänkt organisation och struktur, där också allt fanns färdigt redan när vi anlände.
Dag 2, tisdag, brännbart
Start redan kl 08:00 men vi fick vänta på några eftersom de hade svängt åt fel håll i rondellen och undrat efter en stund varför det stod Stockholm på vägskylten. Snabb rockad och titt på kartan för att komma rätt.
Förmiddagen har ägnats åt teori kring branden och dess uppkomst och tillväxt samt dess orsaker och verkan. Enligt schemat såg det från början ut som om vi skulle få samma innehåll som på ”Prepkursen” men det har under dagen visat sig att nu fördjupar vi oss oss i de olika ämnena och det finns gott om tid att fördjupa sig i de olika avsnitten. Vi kom till och med in lite på grundskolans kemipass när vi gick igenom några av de vanligaste kemiska processerna som sker i en brand.
Eftermiddagen delades i två pass, teori och praktik. Grupp ett och två fick starta upp med att packa upp hela larmstället, montera ett flaskpaket och så iväg till ”övertändningscontainern” för att i samlad tropp se hur snabbt en brand utvecklas och det ser ut vid pyrolys.
Branden var lite trögstartad men efter lite fixande från Birger tog den sig till en riktigt vacker skapelse med fullt utvecklad brand i rökgaserna, vilket vi hade hoppats på. Eftersläckning, dusch, fika och in i lektionssalen för teori med Ola om ”Brandgasventilation”.
Mycket teori och berättelser från de övriga i gruppen kring tidigare gjorda erfarenheter av i huvudsak mekanisk ventilation gjorde det hela lite intressantare.
Klockan 17:00 var det avslut för dagen.
Dag 3, onsdag, ingen rök utan eld
Uppstart som vanligt klockan 8 med Datakurs, en genomgång av distanshjälpmedlet Cursnet och hur vi kan använda det för våra studier både nu och mellan kurserna för att göra ett antal uppgifter.
Efter kaffet blev det dags för en att praktiskt prova det här med brandgasventilation som vi gick igenom teoretiskt i går em. Ut till containern och på med rökmaskin för att fylla upp ett rum. Därefter start av brandfläkten för att testa olika metoder hur vi kan göra för att snabbast och säkrast kan blåsa ut röken från en fastighet.
Efter lunch blev det något som vi känner igen sen tidigare, sökteknik vid rökdykning. Teori, diskussion och grupparbete innan det blev ”Larmställ på” med skoskydd för ”fönstret”. Som gammal i lokalerna blev det inte allt för svårt att hitta runt bland dörrar och vrår. Blev klara nästan precis till 17:00.
Dag 4, torsdag, släck var det här
Vatten och andra släckmedel stod det på schemat för grupp ett och två. Främst teori kring olika typer av vattensystem och hur dessa är uppbyggda och hur mycket vatten som det krävs för att fylla själva slangsystemet. Vi gick därefter igenom skum som släckmetod, olika skumtyper samt en enkel beräkning av skummängd och hur länge en 25 literdunk med skumvätska skulle räcka. Vi fortsatte därefter ut till Spillkråkeplattan för att testa olika typer av skum och dess verkan på brinnande bränsle. Efter lunch blev det avfärd till Myggbo för traditionellt sökövningspass utanvärme och bara på ett plan. Vi bygger så sakta upp vår kompetens dag för dag med lite svårare praktiska övningar för var gång.
Dag 5, fredag, Tomtens väg
Återigen arbete i de två grupperna. Vi började med att prova olika skum för att se dess verkan på öppen eld. Efter mycket måcklande med att få utrustningen att fungera fick vi alla fall till det med tung och mellanskum som vi släckte ett brinnande plåtbläck på Spillkråkans övningsplats. Mest arbete gick åt till att efter varje övningspars provande att få fatet rent från skum för att på nytt få fart på brasan.
Efter fm fika bytte vi med den andra gruppen och gick till övertändingscontainern för att strålförarteknik. Vi gjorde två övningar där vi andra omgången kröp lite närmare (in i) containern för att verkligen få känna på hur viktigt det är att verkligen anpassa strålens bredd för att kunna släcka elden.
Efter lunch blev det teori för samtliga i hur sotbrand uppstår i en skorsten och hur vi gör för att släcka elden, samt kontroller före och efter. Sedvanlig eftermiddagsfika och kursutvärdering för hur veckan utfallet och vad vi tyckt varit bra och vad som borde ändras. Vi är som helhet mycket nöjda med veckan och i hur utbildarna arbetar med oss för att hela tiden pusha oss framåt. Nu väntar bara helgens hemstudier och ett prov som vi ska göra via Cursnet innan starten på måndag samt ett besök i tvättstugan för att tvätta upp alla underställ som gått åt under veckan. Vi fyra i MBRF gruppen träffades under söndagen på brandstationen i Skultuna för att repetera sådant som varit knepigt samt göra provet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar