tisdag 29 november 2011

Prästens lilla kråka skulle...


45 km i timmen över backkrönet när jag får se ett hinder på vägbanan ca 100 meter längre bort. Utnyttjar brandbilens ABS bromsar för fullt och försöker styra runt hindret när 18 ton brandbil börjar sladda runt sin egen axel och med en kraftig returslagg blir jag stående med framändan vänd mot körbanan.

Är på halkbana i Kumla med 5 andra från brandkåren för att träna halkkörning med brandbil, vanlig lastbil och en ny VW Golf. Vi började med lite kort historia över banans tillkomst och en genomgång av vilka övningar vi ska göra. Ut på banan med två personer i varje fordon. Vi började med lite enkla bromsprov för att kolla bromssträckan på samtliga fordon. Därefter ökades svårigheten på med olika manöverprov i farter runt 30-50 km i timmen med lastbilarna och upp till 90 knyck med Golfen. Det hela slutade med att jag tog ett helt sladdvarv med brandbilen när farten var ca 45 km när jag kom över krönet. Nästa varv körde jag i 40 km och då hängde brandbilen med. Samma sak hände för tre andra förare som också dansade balett med brandbilen när farten kom över 40-45 km.

torsdag 24 november 2011

Fågelbacken Räddningsinsats v 5, finalen

V5, måndag, psykosocial stresshantering
Inomhusteori hela dagen med Kjell Erikhans som pratat om krishantering, bearbetning, avlastningssamtal samt debriefing. Något som kommer att vi alla kommer att behöva i vårt arbete med att hantera andras olycka. Hur känner vi igen symtomen, vad kommer vi att möta hos de drabbade och oss själva. Hur går vi vidare i processen med att bearbeta detta, var något som togs upp under denna heldag.
V5, tisdag, inte på långa vägar
Startade upp med lite teori och slangutläggning för komplicerad eller
Vid hög riskmiljö. Gjorde sedan en torrutläggning av slang från två bilar, för att sedan starta insatsen som gick från första våning vidare uppför trappen till andra plan för att därefter återigen avsluta på andra sidans första plan. Mycket slang och många svordomar gick det åt.
Efter lunch blev det avfärd in till Vallbystationen för repellering från Myggbo:s torn. Samt genomgång av lite andra fiffiga manicker vi kan använda oss av för att fira eller hissa någon vid en nödsituation.
V5, onsdag, Nödlarm
Insatsövning på tre plan, brand på flera platser i byggnaden, och bränder som startade upp på nytt efter att de varit släckta. Och förstås ”nödlarm” på tredje våningen. Tyvärr slutade övningen olyckligt då en av killarna i grp 1 snubblade på sista trappsteget efter tre våningar och skadade sig i ryggen så pass allvarligt att han fick ta ambulansen till sjukan för röntgen av ryggslutet.
Em blev det en demonstration av skärsläckaren av MBR:s Erik, vi fick även själva prova på att spruta hål i olika material innan det blev en praktisk uppvisning i släckning av brand i en av Fågelbackens containers. Birger ville inte vara sämre utan avslutade dagen med att spränga en krockkudde och en sidokudde.


V5, torsdag, le grand finale
Finaldagen, besök av arbetsgivare och arbetskamrater från olika brandstationer och organisationer. De fick under fm lyssna och delta i diskussioner angående MBR, Niscaya och våran utbildning. Vi själva var ute i terrängen och genomförde våra slutövningar. Vi fick börja med brand i lägenhet, ett plan med ett antal personer kvar i byggnaden. Sedvanligt upplägg för våran del med släckning, livräddning och tidig offensiv insats med PPV fläkten gjorde att vi snabbt fick bra sikt och direkt kunde ta ut de
drabbade. Efter en snabb genomgång av övningsledningen och fika blev vi kallade på ett nytt larm. Ett vittne hade sett en person hänga livlös i en belysningsmast. Snabb uppdelning av arbetsuppgifter, framtagande av säkerhets- och firningsutrustning. Upp i masten och firning av den drabbade som togs emot av ett bårteam som snabbt kunde skicka den drabbade vidare med ambulans. Efter återställning av olycksplatsen och uppskickning av den drabbade! Var det så dags för lunch och träff med våra besökare. Kul att Marvin från Vallby och våra gruppchefer Kent och Klingberg från Skultuna kunde delta och se hur just deras gruppmedlemmar arbetade.
Efter lunch, nytt larm, den här gången var det en personbil som hade krockat med ett godståg och låg på sidan av järnvägen. Ny situation och ny arbetsfördelning inom gruppen. Efter säkring av olyckplasten kunde vi ganska snabbt plocka ut två drabbade ur Fågelbackens API gäng utan att de blev alltför tilltufsade. Sista övningen gick av stapeln i Hökåsgropen där en person saknades efter en dyktur. En person låg vid vattenytan och viftade förtvivlat när vi kom springande från parkeringsplatsen. Snabbt ut med en direktsimmare medans Hansabrädan sjösattes för att ta hand om de drabbade. Vi hade som tur tog med livbojen för att skydda oss själva vid framkomst till den drabbade, en grupp glömde denna ack så viktiga detalj och fick fajtas rejält innan de fick upp den drabbade på Hansabrädan.

lördag 19 november 2011

Fågelbacken, räddningsinsats v 4

V4, måndag, Kem är kul!

Farligt gods pärmen har fått sig en ordentlig genomkörare under dagen, både i form av en gruppuppgift där vi skulle leta upp ett antal produkter eller farlighetsnummer. Efter detta följde ett teori- och praktikpass kring hur olika kemikalier reagerar på varandra. Vi provade även på att spränga lite olika produkter för att se dess verkan.


V4, tisdag, Lastbilsolycka

Ägnade oss åt räddning i samband med lastbilsolycka. Först genom ett teoripass sedan praktiskt arbete med att klippa upp ett fordon och få ut den drabbade på ett säkert vis. Tittade även helt kort på arbetet med krockad buss. Em fortsatte vi oss åt kemprodukter. Lite experiment med gasol, både i flytande som i gasform. Vi provade också några gasdetektorer.




V4, onsdag, Bilbrand

– 3 grader ute vid Fågelbacken när vi tömde en pall med pulversläckare vid en bilbrand för att prova lite olika tekniker och effekter av pulver som släckmedel. Efter kaffet fortsatte vi inomhus med teori om och kring insats vid hög riskmiljö eller komplicerad miljö. Eftermiddagen ägnade vi åt ytlivräddning vi Hökåsengropen samt teori om hypotermi.


V4, torsdag, Saneringsplats

Kem är fortfarande kul! Ytterligare teori kring arbetet vid en kemolycksplats, skyddsklädsel, arbetsfördelning och sanering. Arbetat praktiskt efter fikat med att upprätta saneringsplats efter genomförd kemdykning.

Efter lunch blev det att i ett team om fem personer släcka en gasolbrand vid gasolrampen. Därefter blev det ett antal praktiska småövningar såsom stegklättring över flera hus samt en räddningsinsats vid en bilolycka där en person låg fastklämd under bilen.

V4, fredag, Insatsstyrka

Stort larm, om rök från lastbil, en person skadad, avspärrning 50 före olycksplatsen, fram med ett rökdykarteam för att reka platsen, under tiden bygger vi upp ett komplett slangpaket med vatten till rökdykarteamet, skapande av varmvattencirkulation och saneringsplats för skadade. Ser inte vad som händer framme på olycksplatsen eftersom vi är skymda av ett antal containers. Efter ett par minuter kommer rökdykarparet bärande på en lungskadad lastbilschaufför som vi snabbt måste ta om hand. Övningen avbryts och vi rekapitulerar vad som hänt och hur vi agerat. Får positiv kritik från grp 2 som var åskådare.

Vi byter nu arbetsgrupp och låter grupp 2 sköta insatsen vid en läckande bensincistern vid en godstransport, lite strul med slangutläggningen eftersom brandbilen hamnade lite för långt från olycksplatsen och det krävdes ytterligare 25 meter slang till skumaggregatet för att kunna skumbelägga platsen och rädda den drabbade. Kul att stå bredvid och se hur andra arbetar. Det tycks alltid gå så sakta när man ser på, men när man själv är i zonen känns det som om tiden inte räcker till.

söndag 13 november 2011

Räddningsinsats del 3 på Fågelbacken

V 3, Måndag, L-ABCDE

Det känns inte att vi varit hemma i 8 veckor och arbetat på distans. Det är bara vädret som inte längre känns lika angenämt, gråmulet och kallt ute när vi kl 9 satte oss ner och Birger hälsade oss välkomna till del tre på kursen. Efter genomgång av hemstudieperioden och en kort presentation av veckorna framför oss blev det en kort personlig redovisning för gruppen om vårat arbete kring ”Brandskydd i hemmet”.

Efter sedvanligt fm fika blev det dags för Kinematik och ett kort grupparbete kring hur olyckorna ser ut i och kring våra bilar. Vi tog upp både passiva som aktiva åtgärder, samt hur själv trafikmiljön är utformad för att ge så få skador som möjligt. Vi fortsatte med arbetet en stund efter lunch innan Willy och Kenneth tog över för ett L-ABCDE pass. Vi kommer att fokusera på arbetet vid en trafikolycka under den närmaste veckan. Vi fick också lite ny information vad gäller för HLR och ny forskning kring El olyckor och vilka åtgärder som ska vidtagas både på olycksplatsen av oss men inte minns vad sjukvården ska göra för att inte förvärra skadan. Hitintills har det varit att mår du bra, så är det bra. Ny forskning visar dock på betydligt fler skador efter en relativt lindrig elskada vilket måste behandlas på sjukhus.

V 3, Tisdag, L-ABCDE

Fortsatt teori kring Trauma skador. Nu med koncentration till skall- och ryggradskador, typiska symtom och handhavande. Vi gick även igenom några exempel på skadeplatsprioritering, dvs vilka ska få behandling först.

Vi bytte sedan till att praktiskt arbeta med olika typer av nack- och ryggstabilatorer. Vi provade även på att använda oss av den för oss nya KID västen för att enkelt kunna stabilisera en sittande person.

Eftermiddagen ägnades åt Bilens konstruktion och kring hur vi ska arbeta med att öppna upp bilen på ett för alla säkert vis för att kunna få ut den drabbade.

V 3, Onsdag, Klippa bil som står på fyra hjul

Utomhus hela dagen. Började fm med att prova på det här med att snabbt få ut någon från en bil utan att klippa sönder den. Provade lite olika metoder för att känna på vilken som fungerade bäst både för den drabbade som för oss brandmän. Att ta ut någon direkt via dörren genom att ta tag om den drabbades höfter, vrida den så att ryggen vänds utåt och sedan ta ett brandmannagrepp gick otroligt fort utan att för den skull riskera alltför mycket skador på rygg och nacke. Den tryggaste metoden var dock att med hjälp av spineboard ta ut någon via bakrutan.

Vi fortsatte därefter att prova på olika typer av klippmoment för att se hur mycket som behövdes för att kunna arbeta på plats och kunna ta ut någon.

Em fortsatte med att träna in rätt teknik för att ta av en mc hjälm från skallen utan att orsaka skada på nacke och rygg. Vi genomförde också ett antal olyckscenarier där moped och bil var inbladad där vi skulle ta hand om ett antal drabbade.

V3, torsdag, Klippa bil som står på högkant

Klippt bilar som stått på alla fyra hjulen och tagit ut drabbade genom bakrutan och sidovägen.

Klippt bilar som stått på sidan och tagit ut drabbade genom bakrutan och sidovägen.

Klippt bilar som legat på taket och tagit ut drabbade genom bakrutan och sidovägen.

V4, Fredag, Scenaio

Fm ägnade vi åt ett scenario där en bil med två personer krockat
vi blev bla tvingade till ett akututtag av en person och ett vanligt uttag av den andre. Efter fikat fyllde vi upp Fågelbacken med lättskum i tre våningar.

Efter lunch blev det ett kort föredrag om organisation och ledning av insatsplats, avslutat med ett kort grupparbete.

Första veckan är nu avklarad. Nu väntar bara ett helgprov via Cursnet samt 10 årsmiddag för MBR på Strike ikväll.