V 3, Måndag, L-ABCDE
Det känns inte att vi varit hemma i 8 veckor och arbetat på distans. Det är bara vädret som inte längre känns lika angenämt, gråmulet och kallt ute när vi kl 9 satte oss ner och Birger hälsade oss välkomna till del tre på kursen. Efter genomgång av
hemstudieperioden och en kort presentation av veckorna framför oss blev det en kort personlig redovisning för gruppen om vårat arbete kring ”Brandskydd i hemmet”.
Efter sedvanligt fm fika blev det dags för Kinematik och ett kort grupparbete kring hur olyckorna ser ut i och kring våra bilar. Vi tog upp både passiva som aktiva åtgärder, samt hur själv trafikmiljön är utformad för att ge så få skador som möjligt. Vi fortsatte med arbetet en stund efter lunch innan Willy och Kenneth tog över för ett L-ABCDE pass. Vi kommer att fokusera på arbetet vid en trafikolycka under den närmaste veckan. Vi fick också lite ny information vad gäller för HLR och ny forskning kring El olyckor och vilka åtgärder som ska vidtagas både på olycksplatsen av oss men inte minns vad sjukvården ska göra för att inte förvärra skadan. Hitintills har det varit att mår du bra, så är det bra. Ny forskning visar dock på betydligt fler skador efter en relativt lindrig elskada vilket måste behandlas på sjukhus.
V 3, Tisdag, L-ABCDE
Fortsatt teori kring
Trauma skador. Nu med koncentration till skall- och ryggradskador, typiska symtom och handhavande. Vi gick även igenom några exempel på skadeplatsprioritering, dvs vilka ska få behandling först.
Vi bytte sedan till att praktiskt arbeta med olika typer av nack- och ryggstabilatorer. Vi provade även på att använda oss av den för oss nya KID västen för att enkelt kunna stabilisera en sittande person.
Eftermiddagen ägnades åt Bilens konstruktion och kring hur vi ska arbeta med att öppna upp bilen på ett för alla säkert vis för att kunna få ut den drabbade.
V 3, Onsdag, Klippa bil som står på fyra hjul
Utomhus
hela dagen. Började fm med att prova på det här med att snabbt få ut någon från en bil utan att klippa sönder den. Provade lite olika metoder för att känna på vilken som fungerade bäst både för den drabbade som för oss brandmän. Att ta ut någon direkt via dörren genom att ta tag om den drabbades höfter, vrida den så att ryggen vänds utåt och sedan ta ett brandmannagrepp gick otroligt fort utan att för den skull riskera alltför mycket skador på rygg och nacke. Den tryggaste metoden var dock att med hjälp av spineboard ta ut någon via bakrutan.
Vi fortsatte därefter att prova på olika typer av klippmoment för att se hur mycket som behövdes för att kunna arbeta på plats och kunna ta ut någon.
Em fortsatte med att träna in rätt teknik för att ta av en mc hjälm från skallen utan att orsaka skada på nacke och rygg. Vi genomförde också ett antal olyckscenarier där moped och bil var inbladad där vi skulle ta hand om ett antal drabbade.
V3, torsdag, Klippa bil som står på högkant
Klippt bilar s
om stått på alla fyra hjulen och tagit ut drabbade genom bakrutan och sidovägen.
Klippt bilar som stått på sidan och tagit ut drabbade genom bakrutan och sidovägen.
Klippt bilar som legat på taket och tagit ut drabbade genom bakrutan och sidovägen.
V4, Fredag, Scenaio
Fm ägnade vi åt ett scenario där en bil med två personer krockat
vi blev bla tvingade till ett akututtag av en person och ett vanligt uttag av den andre. Efter fikat fyllde vi upp Fågelbacken med lättskum i tre våningar.
Efter lunch blev det ett kort föredrag om organisation och ledning av insatsplats, avslutat med ett kort grupparbete.
Första veckan är nu avklarad. Nu väntar bara ett helgprov via Cursnet samt 10 årsmiddag för MBR på Strike ikväll.