tisdag 29 november 2011

Prästens lilla kråka skulle...


45 km i timmen över backkrönet när jag får se ett hinder på vägbanan ca 100 meter längre bort. Utnyttjar brandbilens ABS bromsar för fullt och försöker styra runt hindret när 18 ton brandbil börjar sladda runt sin egen axel och med en kraftig returslagg blir jag stående med framändan vänd mot körbanan.

Är på halkbana i Kumla med 5 andra från brandkåren för att träna halkkörning med brandbil, vanlig lastbil och en ny VW Golf. Vi började med lite kort historia över banans tillkomst och en genomgång av vilka övningar vi ska göra. Ut på banan med två personer i varje fordon. Vi började med lite enkla bromsprov för att kolla bromssträckan på samtliga fordon. Därefter ökades svårigheten på med olika manöverprov i farter runt 30-50 km i timmen med lastbilarna och upp till 90 knyck med Golfen. Det hela slutade med att jag tog ett helt sladdvarv med brandbilen när farten var ca 45 km när jag kom över krönet. Nästa varv körde jag i 40 km och då hängde brandbilen med. Samma sak hände för tre andra förare som också dansade balett med brandbilen när farten kom över 40-45 km.

torsdag 24 november 2011

Fågelbacken Räddningsinsats v 5, finalen

V5, måndag, psykosocial stresshantering
Inomhusteori hela dagen med Kjell Erikhans som pratat om krishantering, bearbetning, avlastningssamtal samt debriefing. Något som kommer att vi alla kommer att behöva i vårt arbete med att hantera andras olycka. Hur känner vi igen symtomen, vad kommer vi att möta hos de drabbade och oss själva. Hur går vi vidare i processen med att bearbeta detta, var något som togs upp under denna heldag.
V5, tisdag, inte på långa vägar
Startade upp med lite teori och slangutläggning för komplicerad eller
Vid hög riskmiljö. Gjorde sedan en torrutläggning av slang från två bilar, för att sedan starta insatsen som gick från första våning vidare uppför trappen till andra plan för att därefter återigen avsluta på andra sidans första plan. Mycket slang och många svordomar gick det åt.
Efter lunch blev det avfärd in till Vallbystationen för repellering från Myggbo:s torn. Samt genomgång av lite andra fiffiga manicker vi kan använda oss av för att fira eller hissa någon vid en nödsituation.
V5, onsdag, Nödlarm
Insatsövning på tre plan, brand på flera platser i byggnaden, och bränder som startade upp på nytt efter att de varit släckta. Och förstås ”nödlarm” på tredje våningen. Tyvärr slutade övningen olyckligt då en av killarna i grp 1 snubblade på sista trappsteget efter tre våningar och skadade sig i ryggen så pass allvarligt att han fick ta ambulansen till sjukan för röntgen av ryggslutet.
Em blev det en demonstration av skärsläckaren av MBR:s Erik, vi fick även själva prova på att spruta hål i olika material innan det blev en praktisk uppvisning i släckning av brand i en av Fågelbackens containers. Birger ville inte vara sämre utan avslutade dagen med att spränga en krockkudde och en sidokudde.


V5, torsdag, le grand finale
Finaldagen, besök av arbetsgivare och arbetskamrater från olika brandstationer och organisationer. De fick under fm lyssna och delta i diskussioner angående MBR, Niscaya och våran utbildning. Vi själva var ute i terrängen och genomförde våra slutövningar. Vi fick börja med brand i lägenhet, ett plan med ett antal personer kvar i byggnaden. Sedvanligt upplägg för våran del med släckning, livräddning och tidig offensiv insats med PPV fläkten gjorde att vi snabbt fick bra sikt och direkt kunde ta ut de
drabbade. Efter en snabb genomgång av övningsledningen och fika blev vi kallade på ett nytt larm. Ett vittne hade sett en person hänga livlös i en belysningsmast. Snabb uppdelning av arbetsuppgifter, framtagande av säkerhets- och firningsutrustning. Upp i masten och firning av den drabbade som togs emot av ett bårteam som snabbt kunde skicka den drabbade vidare med ambulans. Efter återställning av olycksplatsen och uppskickning av den drabbade! Var det så dags för lunch och träff med våra besökare. Kul att Marvin från Vallby och våra gruppchefer Kent och Klingberg från Skultuna kunde delta och se hur just deras gruppmedlemmar arbetade.
Efter lunch, nytt larm, den här gången var det en personbil som hade krockat med ett godståg och låg på sidan av järnvägen. Ny situation och ny arbetsfördelning inom gruppen. Efter säkring av olyckplasten kunde vi ganska snabbt plocka ut två drabbade ur Fågelbackens API gäng utan att de blev alltför tilltufsade. Sista övningen gick av stapeln i Hökåsgropen där en person saknades efter en dyktur. En person låg vid vattenytan och viftade förtvivlat när vi kom springande från parkeringsplatsen. Snabbt ut med en direktsimmare medans Hansabrädan sjösattes för att ta hand om de drabbade. Vi hade som tur tog med livbojen för att skydda oss själva vid framkomst till den drabbade, en grupp glömde denna ack så viktiga detalj och fick fajtas rejält innan de fick upp den drabbade på Hansabrädan.

lördag 19 november 2011

Fågelbacken, räddningsinsats v 4

V4, måndag, Kem är kul!

Farligt gods pärmen har fått sig en ordentlig genomkörare under dagen, både i form av en gruppuppgift där vi skulle leta upp ett antal produkter eller farlighetsnummer. Efter detta följde ett teori- och praktikpass kring hur olika kemikalier reagerar på varandra. Vi provade även på att spränga lite olika produkter för att se dess verkan.


V4, tisdag, Lastbilsolycka

Ägnade oss åt räddning i samband med lastbilsolycka. Först genom ett teoripass sedan praktiskt arbete med att klippa upp ett fordon och få ut den drabbade på ett säkert vis. Tittade även helt kort på arbetet med krockad buss. Em fortsatte vi oss åt kemprodukter. Lite experiment med gasol, både i flytande som i gasform. Vi provade också några gasdetektorer.




V4, onsdag, Bilbrand

– 3 grader ute vid Fågelbacken när vi tömde en pall med pulversläckare vid en bilbrand för att prova lite olika tekniker och effekter av pulver som släckmedel. Efter kaffet fortsatte vi inomhus med teori om och kring insats vid hög riskmiljö eller komplicerad miljö. Eftermiddagen ägnade vi åt ytlivräddning vi Hökåsengropen samt teori om hypotermi.


V4, torsdag, Saneringsplats

Kem är fortfarande kul! Ytterligare teori kring arbetet vid en kemolycksplats, skyddsklädsel, arbetsfördelning och sanering. Arbetat praktiskt efter fikat med att upprätta saneringsplats efter genomförd kemdykning.

Efter lunch blev det att i ett team om fem personer släcka en gasolbrand vid gasolrampen. Därefter blev det ett antal praktiska småövningar såsom stegklättring över flera hus samt en räddningsinsats vid en bilolycka där en person låg fastklämd under bilen.

V4, fredag, Insatsstyrka

Stort larm, om rök från lastbil, en person skadad, avspärrning 50 före olycksplatsen, fram med ett rökdykarteam för att reka platsen, under tiden bygger vi upp ett komplett slangpaket med vatten till rökdykarteamet, skapande av varmvattencirkulation och saneringsplats för skadade. Ser inte vad som händer framme på olycksplatsen eftersom vi är skymda av ett antal containers. Efter ett par minuter kommer rökdykarparet bärande på en lungskadad lastbilschaufför som vi snabbt måste ta om hand. Övningen avbryts och vi rekapitulerar vad som hänt och hur vi agerat. Får positiv kritik från grp 2 som var åskådare.

Vi byter nu arbetsgrupp och låter grupp 2 sköta insatsen vid en läckande bensincistern vid en godstransport, lite strul med slangutläggningen eftersom brandbilen hamnade lite för långt från olycksplatsen och det krävdes ytterligare 25 meter slang till skumaggregatet för att kunna skumbelägga platsen och rädda den drabbade. Kul att stå bredvid och se hur andra arbetar. Det tycks alltid gå så sakta när man ser på, men när man själv är i zonen känns det som om tiden inte räcker till.

söndag 13 november 2011

Räddningsinsats del 3 på Fågelbacken

V 3, Måndag, L-ABCDE

Det känns inte att vi varit hemma i 8 veckor och arbetat på distans. Det är bara vädret som inte längre känns lika angenämt, gråmulet och kallt ute när vi kl 9 satte oss ner och Birger hälsade oss välkomna till del tre på kursen. Efter genomgång av hemstudieperioden och en kort presentation av veckorna framför oss blev det en kort personlig redovisning för gruppen om vårat arbete kring ”Brandskydd i hemmet”.

Efter sedvanligt fm fika blev det dags för Kinematik och ett kort grupparbete kring hur olyckorna ser ut i och kring våra bilar. Vi tog upp både passiva som aktiva åtgärder, samt hur själv trafikmiljön är utformad för att ge så få skador som möjligt. Vi fortsatte med arbetet en stund efter lunch innan Willy och Kenneth tog över för ett L-ABCDE pass. Vi kommer att fokusera på arbetet vid en trafikolycka under den närmaste veckan. Vi fick också lite ny information vad gäller för HLR och ny forskning kring El olyckor och vilka åtgärder som ska vidtagas både på olycksplatsen av oss men inte minns vad sjukvården ska göra för att inte förvärra skadan. Hitintills har det varit att mår du bra, så är det bra. Ny forskning visar dock på betydligt fler skador efter en relativt lindrig elskada vilket måste behandlas på sjukhus.

V 3, Tisdag, L-ABCDE

Fortsatt teori kring Trauma skador. Nu med koncentration till skall- och ryggradskador, typiska symtom och handhavande. Vi gick även igenom några exempel på skadeplatsprioritering, dvs vilka ska få behandling först.

Vi bytte sedan till att praktiskt arbeta med olika typer av nack- och ryggstabilatorer. Vi provade även på att använda oss av den för oss nya KID västen för att enkelt kunna stabilisera en sittande person.

Eftermiddagen ägnades åt Bilens konstruktion och kring hur vi ska arbeta med att öppna upp bilen på ett för alla säkert vis för att kunna få ut den drabbade.

V 3, Onsdag, Klippa bil som står på fyra hjul

Utomhus hela dagen. Började fm med att prova på det här med att snabbt få ut någon från en bil utan att klippa sönder den. Provade lite olika metoder för att känna på vilken som fungerade bäst både för den drabbade som för oss brandmän. Att ta ut någon direkt via dörren genom att ta tag om den drabbades höfter, vrida den så att ryggen vänds utåt och sedan ta ett brandmannagrepp gick otroligt fort utan att för den skull riskera alltför mycket skador på rygg och nacke. Den tryggaste metoden var dock att med hjälp av spineboard ta ut någon via bakrutan.

Vi fortsatte därefter att prova på olika typer av klippmoment för att se hur mycket som behövdes för att kunna arbeta på plats och kunna ta ut någon.

Em fortsatte med att träna in rätt teknik för att ta av en mc hjälm från skallen utan att orsaka skada på nacke och rygg. Vi genomförde också ett antal olyckscenarier där moped och bil var inbladad där vi skulle ta hand om ett antal drabbade.

V3, torsdag, Klippa bil som står på högkant

Klippt bilar som stått på alla fyra hjulen och tagit ut drabbade genom bakrutan och sidovägen.

Klippt bilar som stått på sidan och tagit ut drabbade genom bakrutan och sidovägen.

Klippt bilar som legat på taket och tagit ut drabbade genom bakrutan och sidovägen.

V4, Fredag, Scenaio

Fm ägnade vi åt ett scenario där en bil med två personer krockat
vi blev bla tvingade till ett akututtag av en person och ett vanligt uttag av den andre. Efter fikat fyllde vi upp Fågelbacken med lättskum i tre våningar.

Efter lunch blev det ett kort föredrag om organisation och ledning av insatsplats, avslutat med ett kort grupparbete.

Första veckan är nu avklarad. Nu väntar bara ett helgprov via Cursnet samt 10 årsmiddag för MBR på Strike ikväll.

torsdag 20 oktober 2011

Att vila ögonen på


Efter en jobbig höst med många utryckningar och mycket pluggande för räddningsinsatskursen tog jag ett par dagar ledigt och for till Lasse i Tyresö för lite vila och lite god mat. Vi gjorde ett besök på Waldermarsudde konstmuseum där bla Hill ställde ut sina dystra tavlor, Sandström visade upp några av sina djurgjutningar och Olssons abstrakta verk. Fortsatte sedan till Nacka köpcentrum! där vi tog en lätt lunch.

lördag 10 september 2011

Räddningsinsats hösten 2011 v 2

Dag 6, måndag, Umpapa umpapa

Little Annie, Little junior och Little baby är tre gamla bekantskaper som vi träffat på under dagen och som vi fått oss en ordentlig genomkörare med. Det handlar alltså om L-ABCDE där vi idag har koncentrerat oss på de tre första bokstäverna. Livsfarligt läge, fria luftvägar och rak ryggrad samt andning med hjälp av HLR metoden.

Självklart är det nya idéer som gäller för hur inblåsning respektive hjärtkompression ska utföras. Samt vad som gäller för stabilt sidoläge. Tur att det händer något nytt. En bra repetition på tidigare gjorda kunskaper och en uppdatering kring ny forskning. Den andra gruppen sprang runt i containern och leta drabbade och släckte brasor. Vår tur kommer i morgon fm.

Dag 7, tisdag, det brinner det brinner skynda dig att ….

Dagen började lite struligt med att vattenpumparna inte ville vara med, eller gick varma. Efter akuta insatser med nya pumpar och bilar fick vi alla fall fram vatten till strålrören för både grupperna. Brand i byggnad på två plan. Personer kvar i byggnaden, alltså är livräddning som gäller. Efter en extrakoll på att maskventilen är stängd av Rdl blev det vänster hand i väggen och bred sökning som gällde. Det första offret fanns (som vanligt) gömt bakom dörren. Vi börja nu kunna lärarna knep. Medans 1:an bekämpade elden drog jag ut den första dockan. Vi fortsatte sedan fram till och förbi trappan till övervåningen där nästa två offer fanns, slang ut och ut med ytterligare en docka. På väg uppför trappan till andra våningen såg jag ytterligare en docka i trappan upp till tredje våningen men för att komma åt den var vi först tvungna att få in mer slang och bekämpa elden på andra våningen. Istället för att släpa ner dockan samma väg som vi kom in tog vi ut den i innergården på andra våningen. Vi kunde därför snabbt vara tillbaka för att istället leta oss fram i korridoren bort mot det höga trapphuset där vi hittade den sista dockan. 200 bar kvar i flaska när vi nöjda kom ut igen efter insatsen. Snabbt in med nästa grupp och bra genomgång med oss två som varit inne av läraren som följt med oss runt och spanat på vår insats. Andra omgången vi gick in bytte vi bara roller och testade lite andra metoder att bekämpa elden.

Paus för lunch innan det blev dags för oss att byta av det andra gänget som varit inne och kört L-ABCDE teori. Vi gick under eftermiddagen igenom hur defibrillatorn fungerar och hur den ska hanteras till­sammans med HLR. Ett kort scenario innan vi bytte rum och fick bla ta blodtrycket på varandra och sätta ett enkelt förband. Ett och annat öga föll emellanåt ihop efter förmiddagens värmepass. Imorgon väntar samma upplägg. Brandbekämpning på fm och teori på em.

Dag 8, onsdag, kraven ökar

Byte av brandplats på fm, vi som igår höll på i två plan fick idag istället starta från ”Stekhuset”. Kraven från Birger har höjts ett snäpp sedan övningen med Olov igår.

- Kom ihåg att släcka ner elden ordentlig!

- Stäng dörren efter er när ni lämnar brandplatsen och forstätter söka för att stoppa värmen och röken från att spridas!

- Passa på att kolla en sista gång under reträttvägen, finns det något utrymme som inte är kollat ordentligt.

- Har du 120 bar kvar när du kommer ut, vad kan dessa 20 användas till innan du ska vara ute vid 100 bar? Det kanske räcker för att ge brasan en sista dusch, att stänga en dörr eller göra ett snabbsök efter något eller någon!

Mycket att tänka på och förbättra till nästa omgång. Bytte plats till dykning 2, gick nu istället som 2:a och fick koncentrera mig på att bunkra slang och göra de djupare sökningarna när slangen inte riktigt ville räcka till allt medans vi höll varandra i hand och fot.

Lyckades bättre med dyk nummer två enligt Lasse som var vår ciceron under detta dyk, allt fungerade som det skulle.

Efter lunch på fisk med currysås blev det de sista bokstäverna i
L-ABCDE och ett kort gruppuppgift. Under sista föreläsningen fick en av lärarna helt plötsligt ett ”epelepsianfall” och brakade i golvet längst bak i klassrummet. Trodde något slumrat till och ramlat av stolen innan jag fick se Leif skaka på golvet och slå huvudet i väggen. Två personer på främre raden reagerade blixtsnabbt och var igång med behandling innan en del inte ens hunnit förstå vad som hänt. Starkt arbetat av dessa två som insupit mycket lärdom under dessa något trötta pass eftersom vi haft rökdykning på fm och denna teori på em.

Dag 9, torsdag, stängda dörrar

Vi börjar närma oss slutet på det två första veckorna på kursen, och det börjar kännas i kroppen, blåmärken, träningsvärk och allmän seghet. Vi började med ett grupparbete om ”Restvärdestänk” i samband med insats, hur kan vi arbeta för att inte förstöra eller skita ner i onödan när det gäller bränder, trafikolyckor eller vid en kemolycka. Det är inte nödvändigt att braka in i en lägenhet som en elefant i en porslinsfabrik bara för en liten torrkokning i köket. Genom att tänka efter lite före går det att skydda och bevara betydligt mer än vad som kanske är fallet på många insatser. Vi fortsatte därefter med att verkligen förstöra, nämligen inbrytning genom säkerhetsdörr. En ny dörr har byggts upp på andra våningen på Fågelbacken. Lite knepigare att ta sig igenom än den gamla slitna på Myggbo.

Efter lunch blev det dags för dagens eldsläckningsuppgift, som vanligt arbetade vi i grupperna med varsin egen uppgift. Vi i första grupp fick till uppgift att i två plan söka igen, livrädda och släcka elden på andra våningen. Viktigt att nu även täcka på att ventilera där det går och arbeta med skydd hela tiden vid släckningsarbetet. Trots det blev det lite för varmt för en kille som vi fick ta hand om. Bra att vi de sista dagarna tränat L-ABCDE. Efter lite vila och frisk luft var han snart på benen igen. Det dröjde dock inte länge innan larmet gick igen. En mask hade spruckit och läckt in rökgaser. Utrymning via altan på andra plan. Som tur var hade han tidigt upptäckt att luften smakat konstigt och gått ut direkt. Nyttig träning för oss andra att behandla och omhänderta skadad person direkt på insatsplatsen, och att se att det vi läst och tränat på under kursen även fungerar i verkligheten, vilket inte alla gånger är fallet.

Dag 10, fredag, skolavslutningsväder

Delkurs 1 sista dagen. Fyra olika scenarier där vi i de olika grupperna skulle visa upp vad vi lärt oss under dessa två första veckor. Vi började hos Birger med att koppla upp ett system för att kunna skumbelägga en brand på 10 * 15 meter E85. Vidare till Olov för en L-ABCDE övning. En person hade fått hjärtstillestånd när han höll en stege åt sin kompis vilket fick till följd att kompisen dråsade i backen från tre meters höjd och fick skador på huvud och rygg. Efter behandling av oss och en kort diskussion efter övningen gick vi vidare till Danjel och slangkopplingtävling. Vi skulle snå snabbt som möjligt koppla ihop pumpen med 100 m grovslang, kyrka och 2 * 50 meter smalslang och trycksätta. När vårt vatten träffade en container stoppades tiden, 3:36:00 blev våran tid. Bästa grupp (fyra) fick hedersamma 2:55. Rackans snabb utläggning. Snabbt vidare till sista stationen och Hendrik där vi gjorde en snabbrök/sökdykningsövning där vi med hjälp av PPV fläkten snabbt tömde ett antal rum med rök vilket snabbade upp sökandet efter de saknande personerna betydligt. Därefter blev det hoppackning av all utrustning vilket också innefattade våran egen. Mycket grejer går det åt under två veckor. Bilen full av dubbla rökdykarställ, dubbla underställ, kalsonger, t-shirt och tvättutrustning. Det mesta blött och skitigt. Efter en snabbdusch och lunch blev det veckoavstämning och kursutvärdering. Kort sagt är vi rackans nöjda med både lärare som våra egna insatser under dessa två första veckor, även om det finns en del att justera till nästa omgång.

Nu återtår bara en whisky och tre maskiner tvätt innan det är läggdags.

lördag 3 september 2011

Räddningsinsatsutbildingen Hösten 2011


Dag 1, Måndag, inskrivning

”Berka” mötte oss på Fågelbackens parkering med en rulle silvertejp i handen och ett mycket viktigt meddelande – Ni får absolut inte gjöra nr 2 i barackens toalett, fallhöjden för avloppet klarar inte av det. Jag kommer därför att tejpa över stolssitsen.

Exakt kl 0900 satt vi, 23 förväntansfulla killar och en tjej samlade i lektionssalen på Fågelbacken för en presentation av höstens Räddningsinsats.Birger vår kursledare, Ola från MSB och så förstås våran egen "Berka" tog emot oss, visade oss runt och gick igenom kursprogrammet. Med korta avbrott för obligatorisk fika och lunch genomförde vi på em två olika gruppövningar, dels en där vi gick igenom kursens mål, där meningen att vi själva skulle se hur vi låg till kompetensmässigt men också hur det var för de övriga gruppmedlemmarna. Därefter ett arbete kring farorna med att vara brandman och hur vi kan undvika/förebygga olyckor på vår arbetsplats. Båda uppgifterna presenterades sedan för övriga "klassen"

Dagen har präglats av en väl genomtänkt organisation och struktur, där också allt fanns färdigt redan när vi anlände.

Dag 2, tisdag, brännbart

Start redan kl 08:00 men vi fick vänta på några eftersom de hade svängt åt fel håll i rondellen och undrat efter en stund varför det stod Stockholm på vägskylten. Snabb rockad och titt på kartan för att komma rätt.

Förmiddagen har ägnats åt teori kring branden och dess uppkomst och tillväxt samt dess orsaker och verkan. Enligt schemat såg det från början ut som om vi skulle få samma innehåll som på ”Prepkursen” men det har under dagen visat sig att nu fördjupar vi oss oss i de olika ämnena och det finns gott om tid att fördjupa sig i de olika avsnitten. Vi kom till och med in lite på grundskolans kemipass när vi gick igenom några av de vanligaste kemiska processerna som sker i en brand.

Eftermiddagen delades i två pass, teori och praktik. Grupp ett och två fick starta upp med att packa upp hela larmstället, montera ett flaskpaket och så iväg till ”övertändningscontainern” för att i samlad tropp se hur snabbt en brand utvecklas och det ser ut vid pyrolys.

Branden var lite trögstartad men efter lite fixande från Birger tog den sig till en riktigt vacker skapelse med fullt utvecklad brand i rökgaserna, vilket vi hade hoppats på. Eftersläckning, dusch, fika och in i lektionssalen för teori med Ola om ”Brandgasventilation”.
Mycket teori och berättelser från de övriga i gruppen kring tidigare gjorda erfarenheter av i huvudsak mekanisk ventilation gjorde det hela lite intressantare.

Klockan 17:00 var det avslut för dagen.

Dag 3, onsdag, ingen rök utan eld

Uppstart som vanligt klockan 8 med Datakurs, en genomgång av distanshjälpmedlet Cursnet och hur vi kan använda det för våra studier både nu och mellan kurserna för att göra ett antal uppgifter.

Efter kaffet blev det dags för en att praktiskt prova det här med brandgasventilation som vi gick igenom teoretiskt i går em. Ut till containern och på med rökmaskin för att fylla upp ett rum. Därefter start av brandfläkten för att testa olika metoder hur vi kan göra för att snabbast och säkrast kan blåsa ut röken från en fastighet.

Efter lunch blev det något som vi känner igen sen tidigare, sökteknik vid rökdykning. Teori, diskussion och grupparbete innan det blev ”Larmställ på” med skoskydd för ”fönstret”. Som gammal i lokalerna blev det inte allt för svårt att hitta runt bland dörrar och vrår. Blev klara nästan precis till 17:00.

Dag 4, torsdag, släck var det här

Vatten och andra släckmedel stod det på schemat för grupp ett och två. Främst teori kring olika typer av vattensystem och hur dessa är uppbyggda och hur mycket vatten som det krävs för att fylla själva slangsystemet. Vi gick därefter igenom skum som släckmetod, olika skumtyper samt en enkel beräkning av skummängd och hur länge en 25 literdunk med skumvätska skulle räcka. Vi fortsatte därefter ut till Spillkråkeplattan för att testa olika typer av skum och dess verkan på brinnande bränsle. Efter lunch blev det avfärd till Myggbo för traditionellt sök­övningspass utanvärme och bara på ett plan. Vi bygger så sakta upp vår kompetens dag för dag med lite svårare praktiska övningar för var gång.

Dag 5, fredag, Tomtens väg

Återigen arbete i de två grupperna. Vi började med att prova olika skum för att se dess verkan på öppen eld. Efter mycket måcklande med att få utrustningen att fungera fick vi alla fall till det med tung och mellanskum som vi släckte ett brinnande plåtbläck på Spillkråkans övningsplats. Mest arbete gick åt till att efter varje övningspars provande att få fatet rent från skum för att på nytt få fart på brasan.

Efter fm fika bytte vi med den andra gruppen och gick till övertändingscontainern för att strålförarteknik. Vi gjorde två övningar där vi andra omgången kröp lite närmare (in i) containern för att verkligen få känna på hur viktigt det är att verkligen anpassa strålens bredd för att kunna släcka elden.

Efter lunch blev det teori för samtliga i hur sotbrand uppstår i en skorsten och hur vi gör för att släcka elden, samt kontroller före och efter. Sedvanlig eftermiddagsfika och kursutvärdering för hur veckan utfallet och vad vi tyckt varit bra och vad som borde ändras. Vi är som helhet mycket nöjda med veckan och i hur utbildarna arbetar med oss för att hela tiden pusha oss framåt. Nu väntar bara helgens hemstudier och ett prov som vi ska göra via Cursnet innan starten på måndag samt ett besök i tvättstugan för att tvätta upp alla underställ som gått åt under veckan. Vi fyra i MBRF gruppen träffades under söndagen på brandstationen i Skultuna för att repetera sådant som varit knepigt samt göra provet.

söndag 14 augusti 2011

Slitsam beredskapsvecka



Kl 05:45 i söndags morse gick larmet. Stort larm, brand villa norr Skultuna. På väg fram till platsen fick vi via Rakel höra att det var livräddning på gång. Ev skulle tre personer finnas i byggnaden. Väl framme visade det sig att byggnaden (stor herrgårdsvilla på 400 kvm) nästan var helt övertänd. snabbt ut med traditionell slaggbyggnad och två pers fick direkt ge sig in för rökdykning.
De sökte av den del av bottenvåningen som var i direkt anslutning till entrén. Efter ca 5 minuter anlände även Västerås som gick direkt in och kollade snabbt övervåningen och den högra sidan av byggnaden innan vi blev tvungna att dra oss ur och istället koncentrera oss på att begränsa branden. Efter ett par timmar var det bara att konstatera att inget gick att rädda utan branden fick klara sig själv. Kl 10 fick vi besked att de boende befunnit sig på annan plats. Västerås kom med ett nytt gäng som bytte av oss. Det var bara att packa ihop och åka hem för frukost.

Måndagskvällen ägnade vi oss åt teori kring farligt gods och gasolbränder under ett par timmar.

Nytt larm på onsdagen kl 17:15, automatlarm på aluminiumverket där en maskin börjat brinna,
snabbt släckt då maskinskötaren även jobbar hos oss. Efter genomgång av maskinhallen åkte vi tillbaka till stationen och körde ett övningspass kring resning av brandstegen. Vi åkte till Jannes arbetsplats och övade inomhus då det ösregnade inne. Efter två timmars övning med stegen som väger 78 kg brände det rätt bra i armarna.

Lördagen tog jag en vända in till Stationen på Vallby för att tvätta mitt larmställ som inte luktade vidare efter storbranden i söndags.


onsdag 20 juli 2011

Med lite smör till


Tisdag kväll och solen är på väg ner och en röd måne börjar synas i öst. Då nappar det bland näckroserna på min myranspinnare. Upp kommer en fin Abborre på ca 3-4 hg. Tyvärr var det den enda fisken på norra Aggaröviken som var sugen på en krok i käften denna kväll. Kom på att vi har en Aburök ombord. Snabb rensning av fisken och i med lite enspån i botten på ugnen. Under ställde vi gasolköket. Hur lång tid det skulle ta hade vi ingen aning om utan det fick bli en chansning. Och vilken chansning sen, efter 45 minuter var den torr som en träbit och smakade som ...
Thomas lät sig dock smaka med kommentaren - med en klick smör till hade den varit super!
Det vete "f-n". En skön kväll dock på skön och en erfarenhet klokare.

lördag 16 juli 2011

Även grejer från Tradera duger


Med båten fylld med Thomas nya grejer från Tradera tog vi en sedvanlig kvällsrunda för att kolla av fiskläget i Mälaren. Efter att ha betat av de vanliga ställena och gått på grund på några nya fick så äntligen Thomas en mälarkrokkis vid den lilla holmen utanför inloppet till Isbrytarnas hemvist.

torsdag 7 juli 2011

Napp o nytt



Äntligen, efter ett otal turer med tappade spinnspötoppar, grundkörningar och kalla bad nappade det. gäddan nappade på nordsidan, i skuggan och i vindriktningen i närheten av Björnön.
Vikten var väl inte mer en 1,5 kilo, men ialla fall. Något större en den jag fick hemma hos Farsgubben i Dovern när jag var hemma över midsommar. Thomas och Jim som också var med krokade mest fast i trän, både sjunkna som fritt växande!

torsdag 2 juni 2011

Rymdresan


Var till Lasse i Tyresö till helgen för lite vila och rekreation hade jag tänkt, men inte då! Det blev till att riva staket på altan, laga mat och annat otrevlig göra:) Dock blev det ett besök på tekniska museet och dess rymdutställning.

Från Jules Vernes via von Braun till rymdfärjor. Intressant att se dessa klaustrofobiska små utrymmen de fick sitta i under långa pass. En ganska liten utställning som inte innehöll något nytt som redan tidigare visats på tv.

lördag 21 maj 2011

Skogsvård



Som deltidbrandman gäller det att behärska alla möjliga och omöjliga redskap vid framkomst till en olycksplats. Under onsdagen gick vi igenom livräddning av djur, allt ifrån snälla får till stora oxar, och hur dessa djur ska hanteras och hur de kan reagera.

Sedan kom motorsågen fram och vi fick gå besärk i skogen. Vår gruppledare Thomas som bor på landet hade lämpligt nog en tall som blåst omkull som vi fick öva på. Ett av de moment som jag mest sett fram emot. Som lärare hade vi Micke Ågren i från vår egen grupp som tidigare arbetat som skughuggare. I en deltidskår finns det en stor kompetens inbyggd då vi alla har ett ordinariearbete vid sidan om.

fredag 13 maj 2011

Första halvåret som gnisttrampare


Efter 6 månaders provanställning är jag nu fast anställd som deltidsbrandman här i Skultuna.
Ett halvår fyllt av träning, träning och träning. De skarpa utryckningarna har inte varit många. Några smålarm där vi fått vända halvvägs fram. En brand i en container på nyårsafton är det närmaste jag kommit en "riktig" brand. Vi har även åkt på ett larm om där det luktade brandrök i en villa på landet. Ingen brand men förmodlingen rök från kaminen som kommit in i huset.

Övningpassen har omfattat allt ifrån skogsbrand, ytlivräddning till övningar på Fågelbacken, där den skarpa brandövningen på två våningar och komplicerad miljö var den jobbigaste. Var in två vändor som rökdykartvåa med endast 10 minuter vila emellan. Tog helt slut och kom ut likblek vilket oroade de övningsledningen. Efter mycket vatten och en kort återhämtning var jag pigg igen.

Under våren har jag också tillbingat mycket tid till att läsa in C-kortets teori och körning med lasbil. Klarade av både gteoriprovet som uppkörningen med glans. Skönt att kunna lägga detta bakom sig. Nu väntar bara höstens "Räddningsinsatsutbildning" innan jag kan kalla mig en riktig brandman.

Äntligen sjösättning


Så har då äntligen våren anlänt och med den dags för sjöpraktik ombord på M/S Tess.
Helgen 7-8 maj var jag ute med två gäng från Uppsala som behövde dagpraktik för att få ut sin kusskepparexamen. Avfärd straxt efter 10 båda dagarna i ett strålande väder med en vinbd på 1-3 m/s och en sol som värmde skönt efter en kall vinter. Vi vafr inte de enda som längtat efter båtsommaren utan mälaren var fylld av allehanda flytetyg.

Det som var mest roligt var att Thomas kunde följa med ut redan 4 veckor efter sin levertransplantation. Han såg ganska lycklig ut, sittande på toften med solen i ansiktet.

söndag 13 februari 2011

Vinter i Skultuna


Just när vi trodde att vintern hade gjort sitt kom kung Bore åter på besök under torsdagen och släppte ner metervis med snö. Att försöka ta sig runt den vanliga Hägervall-skerikerundan tog sig en stund. Snön sken dock och gjorde vandringen skön så länge det var medvind.

lördag 1 januari 2011

Första utryckningen


Skultuna.
Nyårsafton.
17:42.
Larmet går och jag kan höra "Berkas" röst i bakgrunden. Brand i lägenhet på flera platser, två plan. Angreppsväg genom huvudentrén. Syfte, att rädda liv och att bekämpa elden. Inga särskilda risker. Bakom den nu uppbrutna entrédörren brinner det för fullt. Vi släcker snabbt elden och för en kort stund ser jag inget för all vattenånga som fastnat på masken. Torkar hastigt av med min handske innan vi fortsätter mot höger i lägenheten. Skymtar ytterligare en eldplats runt hörnet. Slangen fastnar i dörröppningen och jag får backa en bit för att få loss den. Hinner lagom se en person slänga något brännbart på elden som på nytt flammar upp innan han försvinner ut genom en sidodörr. Är pyromanen kvar i lägenheten? Vi avancerar framåt och kommer fram till en andra elden. Det är en säng som brinner för fullt i ett rum strax nedanför en spiraltrappa som går upp till andra våningen. Får order via radion från Rl att vi ska fortsätta upp till andra våningen, och där bunkra slang och vänta på skyddsgruppen som är i antågande. Vi befinner oss på Fågelbacken och det är sista dagen på våran två veckors långa preparandutbildning. Berka har kört hårt med oss i några veckor och vi är inne på examensdagen.
Joggandes mot brandstationen i Skultuna ser jag bilder från Rosengård, branden i Rinkeby. Diskoteksbranden i Göteborg och andra filmsnuttar som vi sett under preparandutbildningen och undrar hur den här utryckningen ska sluta. Snabbt ombyte och iväg med Brandbil 141 tillsammans med Micke och Janne. Thomas och Thomas har redan åkt i de andra bilarna direkt till brandplatsen vid fotbollsplan. Efter en färd på 500 meter börjar jag se lågorna slå upp vid en garagelänga. Thomas dirigerar oss in med brandbilen till en brinnande sopcontainer! Vilket antiklimax för min första utryckning som ny deltidsbrandman här i Skultuna. Inga journalister eller tv-team på plats. Bara en vanlig dag på arbetet för en ny deltidsman i Skultuna.